Klassisk kvalitet er alltid moderne


Klokker er også mote, og akkurat nå er ingenting så trendy som det nøkterne, klassiske uret. Kombinasjonen av godt design og høy kvalitet holder seg moderne i år etter år. Velger du det riktige merket, og gir det tilsyn og service, så varer det livet ut.

- Nå er noe så sjeldent som et norsk ur midt i motebildet, uten å være trendy eller spesielt dyrt, forteller daglig leder Wenche Lian som er fjerde generasjon urmaker i Nordre gate i Trondheim. - Harper & Brooks er utviklet av to norske gründere som kombinerer sveitsiske urverk med skandinavisk design. Minima-listisk stil, høy kvalitet og hyggelig pris. Elegante ur med uvanlige, men svært behagelige og solide materialer tuftet på norsk tradisjon og historie.


Tar vare på verdiene
De klassiske urene og det klassiske håndverket kjennetegner butikken i Trondheim sentrum. Det handler om å beherske et fag i stadig forandring uten å tape en tradisjon av kunnskap og kvalitet som tar vare på verdier. Verdier som ofte er større enn folk flest er klar over. - Det er mange som har små skatter i skuffer og skap uten å vite det. Vi er en av få urmakere som er sertifisert til å gi en verdivurdering av ur. I dag kan et ur koste like mye som en bil, og en forsikring krever verdivurdering fra godkjente fagfolk, forteller Lian. - Klassiske ur holder seg i pris, de kan også bli samleobjekter. Så det kan være en god ide å ta en titt i skuffer og skap om du vet at du har en eldre klokke liggende. Den kan være verdifull, og vi kan si hva verdien er.

Smartklokker
På verdensbasis er omsetningen av såkalte smartklokker like stor som hele den sveitsiske urindustrien, så det er ikke rart at en klokkeprodusent nå tar opp konkurransen med mobiltelefon-produsentene. Mange av de smartklokkene som hittil har vært i salg, har ikke vært særlig mye å skryte av når det gjelder holdbarhet. - Nå kommer de solide smartklokkene, fra produsenter som kan kunsten å lage solide og elegante ur. Tag Heuer har lansert sin første serie, Connected, og den er allerede utsolgt selv om den koster to til tre ganger mer enn de andre smartklokkene, forteller Lian. – Med sin over hundre år lange erfaring, presenterer Tag Heuer en smartklokke som tåler røff bruk og harde treningsturer. Spekket med funksjoner og like anvendelig både som armbåndsur og smartklokke. – Sportsmerket Garmin er en annen nyhet. En GPS multisportsklokke spekket med funksjoner og kobling mot mail, sms, SoMe o.s.v. Skikkelig urmakerkvalitet, vanntett og med safirglass, kombinert med et elegant design. Pulsmåling, navigasjon og bevegelsessporing, avansert måling av trening, søvn og aktiviteter. – Både Tag Heuer og Garmin løfter begrepet smartklokke til et helt nytt nivå, mener urmakeren.

Gucci følger også med i tiden
En annen nyhet, Gucci, er derimot på plass. – De er nok mest kjent for smykker, vesker og mote, men Gucci er faktisk en solid klokkeprodusent som vi også hadde i butikken for noen år tilbake, forteller Wenche Lian. – Vi vet at innsiden er fullt på høyde med det moteriktige designet. Dette er holdbare og solide ur som gir like mye lyst til å vise frem tiden som å følge med på den. Det er rett og slett vakre smykker.

Den nøkterne trenden
- Utviklingen går i retning av enklere ur, de er litt mindre og med en renere, klassisk stil. Gjerne med automatikk og ny teknologi med anti-magnetiske materialer for å unngå påvirkning fra magnetfelt vi omgir oss med, noe som påvirker gangresultatet til mekaniske klokker. Wenche Lian merker seg også at trønderne tar bedre vare på gode ur. Når du har noe unikt i en skog av kopier og billigur, så ser du nok også verdien av å ta vare på det, mener Lian.

Nå er pågang på service og vedlikehold så stor at de må be om ekstra leveringstid. Men så blir da også jobben skikkelig og grundig gjort. Slik har det vært i 150 år og slik skal det fortsette. For den som tror tiden står stille hos en urmaker, den tar dobbelt feil.