Joy Machine

Tidens natur antyder at teknologi kommer og går. Likevel, hundrevis av år etter oppfinnelsen, er det mekaniske urverket fortsatt her. Hvorfor? Fordi det er en ting av evig skjønnhet som gir glede. Den nye ProPilot X Caliber 400 er en ode til gleden ved mekanikk.

Det er glede i å forstå hvordan ting fungerer. Og likevel, ofte gjør vi det ikke. Arbeidet er ofte skjult. Tenk på en moderne bilmotor, begravd under et deksel. Eller, i elektronikk, av en smarttelefon, en sømløs, vakker gjenstand, men som skjuler komponentene, og som oftest «bare fungerer de». Men noen ganger, er det ikke greit å vite hvordan? ProPilot X Caliber 400 er Oris sin siste høyytelsesklokke og som gledelig avslører hemmelighetene sine. Det er mekanisk poesi. En glede.

ProPilot X Caliber 400 stammer fra en lang rekke av Oris-luftfartsklokker, hvor historien strekker seg mer enn 100 år tilbake, mer spesifikt til ProPilot X Caliber 115, en av de mest tekniske og visuelt fascinerende klokkene Oris noen gang har laget. Den hadde et skjelettformet urverk med10-dagers gangreserve og åpnet den indre funksjonen til en mekanisk klokke på en dramatisk, minneverdig måte. Selv hovedfjæren ble eksponert av en skjelettbelagt tønne. Den nye klokken, som er innkapslet i en 39 mm børstet, elegant skulpturert titankasse og kommer med et utvalg av tre urskivefarger, bærer den samme ånden. Bare at den er drevet av Caliber 400, Oris sitt svært antimagnetiske urverk med fem dagers gangreserve. Hver modell er utstyrt med en safirglass i baklokket som avslører arkitekturen og den mekaniske skjønnheten til urverket på innsiden.

Den inviterer øyet inn og sier «slik fungerer klokken din». For å fange historien, og for å uttrykke hvordan en Oris-klokke er født av kjærlighet til natur, arkitektur og poesi like mye som mekanikk, reiste merket til Xavier Corberós palatslige huskompleks i Esplugues de Llobregat, Barcelona. Arkitekturen er gledelig, leken og inspirerende og oppmuntrer oss til å utforske den og dvele ved den – akkurat som en mekanisk klokke, og akkurat som Caliber 400. Men akkurat som de flygende buene og den synlige betongen til Corberós mesterverk avsløres ikke alle bygningens hemmeligheter, og heller ikke alt i tankene til skaperen, så også det gjenstår noe mysterium i Caliber 400.

Tenk på dette: en mekanisk klokke er som et planetsystem. Det virker tilfeldig, men i stedet er det bundet av fysikkens lover, de samme lovene som styrer vår verden. Bare slik er toleransene og så liten er skalaen at en klokke bare vil fungere som den skal hvis den er produsert nøyaktig og i tråd med naturen. Clockwork er et vakkert naturfenomen som vi kanskje kan forklare, men som vi ikke helt forstår. Men det er godt å prøve… Og akkurat som å designe og bygge Esplugues de Llobregat tok år, tok det tid å oppnå balansen til ProPilot X Caliber 400.

Det krevde tett samarbeid mellom design- og ingeniørteamet til Oris. Sammen leverte de en urkasse og lenke i børstet titan og en beroligende palettfargede urskiver som myker opp klokkens kantete form og gir den en organisk, naturlig, universell følelse. Caliber 400 selv var fem år under utvikling. Mye av gleden i et produkt ligger i hvordan hver enkelt av oss opplever det, og det er derfor en god produktdesigner forstår at opplevelsen av det de lager må komme først. Med andre ord må teknologien og detaljene være drevet av brukeropplevelsen, og ikke omvendt.

Når det gjelder en mekanisk klokke, ønsker Oris at den skal gi oss et liv med fornøyelse og evig glede – dette er hva Caliber 400, som kommer med en bransjeledende 10-års garanti, er designet for å oppnå. Oris forstår at teknologi og design oppfyller våre grunnleggende behov; og at skjønnhet og glede møter våre dypeste ønsker. Som med hver eneste klokke Oris lager, er vi sikre på at ProPilot X Caliber 400 vil møte disse ønskene – og disse behovene. Ja, det er en fly-inspirert klokke, men Oris ønsket at den skulle provosere frem en mye dypere følelse enn en skapt av den foreningen. Dette er en ny søyle i Oris-kolleksjonen. Men la oss ikke glemme: fremfor alt er det en gledesmaskin.

Oris-garantien

Alle Oris-klokker drevet av Caliber 400-serien gir tre løfter for ytelse.

Antimagnetisme

Caliber 400-serien består av mer enn 30 antimagnetiske deler og overgår normene til de  standarden for antimagnetisme; ISO 764.

5 dager gangreserve

Av mange grunner kan det hende du ikke bruker en mekanisk klokke hver dag. Caliber 400-seriens urverk har fem dagers gangreserve, så de er alltid klare til å tikke.

10 års garanti

Pålitelighet kommer som standard med alle Oris-klokker som har et urverk i Caliber 400-serien. Registrer klokken din hos MyOris for å aktivere en 10-års garanti.

ProPilot X Calibre 400

39mm urkasse og armbånd i Titan, et svært anti-magnetisk automatisk urverk med fem dagers gangreserve. Blå, grå eller laksefarget urskive, og 10 års garanti. Dette er mekanikkens glede.