Urmaker Lian ligger i Nordre gate 9 i Trondheim – midt i byens travleste handlegate. Her har urmakerforretningen holdt til siden den ble grunnlagt 20. februar 1866 av urmaker Fredrik Falch. 

Fredrik drev butikken i 31 år inntil Julius Johansen kjøpte bedriften i 1897. I 1927 overtok Lian-familien bedriften og i dag drives den av 4. generasjons urmakermester og daglig leder Wenche Lian og hennes far Hans Kristian Lian.

Siden oppstarten i 1866 har våre verdier vært de samme: fagkunnskap, håndverk og personlig service. Kjærligheten til urmakerfaget lever enda i beste velgående

Butikken er i dag en del av urmakerkjeden Protid.

Tar vare på verdiene

De klassiske urene og det klassiske håndverket kjennetegner butikken i Trondheim sentrum. Det handler om å beherske et fag i stadig forandring uten å tape en tradisjon av kunnskap og kvalitet som tar vare på verdier. Verdier som ofte er større enn folk flest er klar over.

Det er mange som har små skatter i skuffer og skap uten å vite det. Vi er en av få urmakere som er sertifisert til å gi en verdivurdering av ur. I dag kan et ur koste like mye som en bil, og en forsikring krever verdivurdering fra godkjente fagfolk, forteller Lian.

Klassiske ur holder seg i pris, de kan også bli samleobjekter. Så det kan være en god ide å ta en titt i skuffer og skap om du vet at du har en eldre klokke liggende. Den kan være verdifull, og vi kan si hva verdien er.

Den nøkterne trenden

Utviklingen går i retning av enklere ur, de er litt mindre og med en renere, klassisk stil. Gjerne med automatikk og ny teknologi med anti-magnetiske materialer for å unngå påvirkning fra magnetfelt vi omgir oss med, noe som påvirker gangresultatet til mekaniske klokker.

Markedet er i stadig endring, og vi oppdaterer oss hele tiden ved kursing både på salgspersonell og våre urmakere.

Nå står for eksempel et helt nytt verksted snart ferdig, noe vi har lagt en stor investering i. Verkstedet er oppbygd etter Rolex sine kriterier, noe som også effektiviserer arbeidet for urmakerne våre. Det er også viktig med tanke på den stadig økende mengden av ur som kommer inn for service.

En grunn til at det er økt trykk på verkstedet er at nå er det mye mer vanlig at man har flere kvalitetsur i samlingen, gjerne 4-5 mekaniske ur- som trenger ettersyn ca. hvert 5-6 år.

Vi merker også at trønderne tar bedre vare på gode ur. Når du har noe unikt så ser du nok også verdien av å ta vare på det.
Det kan derfor blr litt ventetid på vedlikehold og service, men så blir da også jobben skikkelig og grundig gjort.

Slik har det vært i over 150 år og slik skal det fortsette. For den som tror tiden står stille hos en urmaker, den tar dobbelt feil.

Et annet resultat av den økende interessen for å bygge en klokkesamling er økt salg av tilbehør, som urskrin og windere- som trekker og holder uret ditt i gang når du ikke bruker det. Det er også et supert gavetips tips til en som er klokkeinteressert.