Balansehjulet, en krevende disiplin

Den delen som omformer energi til sekunder i mekaniske armbåndsur: balansehjulet. Bare noen få produsenter over hele verden er i stand til å produsere det. NOMOS, en produsent i Glashütte, er en av dem.

Urprodusenter som produserer sine egne tannhjul er et unntak. Men det som er svært uvanlig og en av de mest krevende disiplinene, selv i en verden av eksklusive mekaniske klokker, er når de også produserer sine egne balansehjul – en ekstremt kompleks prosedyre. Hos NOMOS Glashütte produseres denne komponenten i serier; en for hver klokke.

Materialer som benyttes for å lage balansehjul.

Balansen (bestående av balansehjul, balansestav, plateau og balansespiral) er en essensiell komponent i løpeverket – som overfører lagret energi fra gangfjæren videre gjennom en serie av små tannhjul. Disse blir igjen til sekunder (seks svingninger), minutter (360 svingninger) og timer (21 600 svingninger). Løpeverket regulerer dermed strømmen av energi og sørger ideelt sett for at klokken går svært nøyaktig.

For å regulere balansehjulet helt riktig bruker NOMOS Glashütte sju forskjellige verktøy i en automatisk CNC dreiebenk. Materialet, kalt Declafor, er en messinglegering av kobber, nikkel og tinn av spesielt høy kvalitet. Den har akkurat de egenskapene som kreves for denne viktige urverkskomponenten – høy elastisitet og enkel å bearbeide. Samtidig er den antimagnetisk og svært motstandsdyktig mot korrosjon. Restene fra produksjonen av balansehjulet smeltes ned og brukes på nytt; legeringen er ikke giftig og resirkulerbar.

maskin som produserer komponent til balansehjul.

Balansehjulet produseres med stor presisjon i NOMOS sine verksteder. Likevel er det fortsatt ikke mulig å masseprodusere dem med høy nøyaktighet. Til slutt må hvert balansehjul reguleres individuelt. Du kjenner kanskje til dette fra bildekk, der vekter legges til for å avbalansere dekkene. I tilfellet med balansehjulet blir imidlertid små mengder materiale fjernet for å sikre at det svinger perfekt – milliondeler av et gram. Dette gjøres av en ekstrem presisjonsmåleenhet, Balance-O-Matic. Denne roboten måler balansehjulet og fjerner ubalansen gjennom én eller flere freseroperasjoner.

Ferdigproduserte balansehjul ligger på en benk.

Om NOMOS Glashütte:

NOMOS Glashütte er en av få selvstendige urprodusenter i verden og skaper sine mekaniske klokker i Glashütte, Tyskland. Modeller som Tangente, Ludwig, Orion, Club eller Metro er verdenskjente – akkurat som stedet der de blir produsert. Glashütte er en rettslig beskyttet opprinnelsesstempel. Kun produsenter som arbeider i samsvar med strenge regler i den 175 år gamle historien til urmakerbyen har tillatelse til å bruke denne betegnelsen for sine armbåndsur. NOMOS Glashütte er produsenten som produserer flest mekaniske klokker i Glashütte.

Bestselgere fra NOMOS Glashütte