OMEGA – en klokke for hver anledning

OMEGA har vært en av verdens mest anerkjente urprodusenter siden oppstarten i 1848.

Siden den gang har OMEGA hatt en sentral rolle i mange historiske begivenheter som krever nøyaktig tidtaking – bl.a månelandingen, verdens dypeste dykk og de olympiske leker.

Urmaker Lian i Trondheim er stolt autorisert forhandler av Omega.

Opplev OMEGA hos Urmaker Lian

Finn ut mer

NASA og månelandingen

Da NASA var på jakt etter klokker som kunne brukes i verdensrommet utarbeidet de en liste med krav og sendte den til 10 ulike merker. Ikke alle svarte, men både Rolex, Omega, Longines-Wittnauer og Hamilton sendte eksemplarer som tilfredsstilte NASA’s krav. For å bli kvalifisert måtte klokkene testes. Denne testingen var svært krevende og besto av totalt 11 ulike prøvelser. Blant annet skulle klokken utsettes for temperatursvingninger, trykk, fuktighet, sjokk og vibrasjoner. Til slutt var det kun Speedmasteren bestod alle testene, og som ble kvalifisert av NASA den 1. juni 1965. Da USA landet på månen fire år senere, 20. juli 1969, hadde astronauten Buzz Aldrin sin Omega Speedmaster festet på utsiden av romdrakten. Selv om Neil Armstrong var første mann på månen, la han igjen sin Omega Speedmaster i landingsmodulen som reserveklokke, da den elektroniske stoppeklokken i landingsmodulen hadde tekniske problemer. Dette gjør Speedmasteren legendarisk – og den er derfor også kjent som «Moonwatch». Det var med andre ord ikke gitt at det var Speedmasteren som skulle bli måneklokken, selv om den faktisk hadde vært astronautenes foretrukne klokke og hadde blitt brukt i verdensrommet i flere år før den ble offisielt kvalifisert av NASA.

De olympiske leker

I 1932 fikk én urmaker, med sine tretti OMEGA stoppeklokker, ansvar for tidtakingen av samtlige OL-grener. Dette var starten på en lang tradisjon, og OMEGA har siden den gang vært offisiell tidtaker i flere olympiske leker. OMEGA har også bidratt med en rekke innovasjoner innenfor urmakerkunstens verden. Blant annet videreutviklingen av Co-Axial urverket, bruken av METAS-sertifiseringen og den kreative bruken av keramiske materialer og oppfinnelsen av nye metallegeringer. Nedenfor kan du lese litt om hver av OMEGA’s fire hovedkolleksjoner.

Speedmaster

Omega Speedmaster er en av verdens mest ikoniske klokker. Speedmasteren fikk ilddåpen i 1969 da den ble den første klokken på månen. Faktisk brukes Speedmaster-klokkene fremdeles av astronauter som er på oppdrag i verdensrommet. Siden den gang har det blitt lansert flere versjoner av Speedmaster i en rekke ulike størrelser og materialer. Modellen er et sportsur med kronograf-funksjon, som kan brukes til å ta tiden. Kombinert med tachymeteret-bezelen kan denne brukes til å måle hastighet.

Den nyeste Omega Speedmaster Moonwatch med urverket calibre 321, introdusert i 2021, vil hente inspirasjon fra det historiske Speedmaster-designet, mens Master Chronometer-sertifiseringen tilfører enda mer pålitelighet og fortreffelighet

Opplev Omega Speedmaster

Seamaster

Seamaster-kolleksjonen til Omega består av sportsklokker som tåler både vann og hard bruk. I denne kolleksjonen finner man både rendyrkede dykkerur, nemlig Diver 300M og Planet Ocean samt Aqua Terra, en mer pyntet sportsklokke. Samtlige Seamaster-klokker er vanntette til minst 100m, og dermed trygge til å ha med til både bading og sportsdykking. Urverket er også svært solid, som gjør at klokken tåler det meste man utsetter den for.

Seamaster sine bruksområder gjør de til et naturlig førstevalg for den verdenskjente spionen James Bond. Han har båret en rekke ulike Seamastere opp gjennom årene, siste er OMEGA Seamaster Diver 300m 007 Edition – fra filmen «No Time To Die» som lansereres i 2021. Omega Seamaster har god lesbarhet og klassisk utseende.

Opplev Omega Seasmaster

Constellation

Constellation er en klassiker i OMEGAs kolleksjon. Kolleksjonen består av familiene Constellation og Globemaster, som er elegante og klassiske dressklokker til både dame og herre. Modellen ble for første gang produsert som et utstillingsur i 1952 for å vise frem OMEGA’s tekniske evner, eleganse og kvalitet. Urets imponerende nøyaktighet gjorde at det ble tildelt et chronometer-sertifikat av COSC, et uavhengig institutt for testing av sveitsiske ur. På nyere Constellation-klokker er chronometer-statusen symbolisert med en stjerne på tallskiven. Opplev Omega Constellation hos Urmaker Lian.

I nyere tid leveres OMEGA-klokker med METAS-sertifisering, en sertifiseringsprosess unik til OMEGA. Dette innebærer at en COSC-sertifisert klokke gjennomgår ytterligere tester for å sikre at den presterer enda bedre enn COSC-sertifiseringen tillater. Testingen er helt transparent og resultatene for din klokke kan sees her.

Opplev Omega Constellation

De Ville

De Ville-kolleksjonen har blitt en av OMEGA’s mest populære kolleksjoner. Klokkene stiller med et rent og klassisk design og kommer til både dame og herre. Til herre er den største størrelsen 39.5mm, noe som gjør klokkene relativt konservative i størrelsen, i en verden hvor de fleste herreklokker starter på minst 40mm. Dameklokker er gjerne noe mindre, og i De Ville-kolleksjonen starter damemodellene helt nede i 27.4mm. Disse er gjerne utført i gull og pyntet med diamanter, men de finnes også i stål.

Opplev Omega De Ville

Opplev OMEGA hos Urmaker Lian

Finn ut mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *